1   - следећа страна 

Обележен Европски дан језика са трећацима и четвртацима

Језички изазови за тајне агенте

Ове године, трећаци су добили прилику да се опробају у улози међународног тајног агента. Да би успешно могли да испуне десет језичких задатака, ови храбри агенти су морали да овладају језичким вештинама на различитим језицима, да покажу изражајност и сигурност у наступу и тако убеде све око себе у свој идентитет. Награђени су чланском картом и пригодним поклоном како би могли да се сећају своје успешне мисије.

Пример задатка:             Tell a joke in a foreign language!

Oдговор (Никола):What is a snake’s favourite subject at school? 

                          - Hisssssstory!

Oдговор (Стефан):Why is the banana at the doctor’s?

                          - Its skin is peeling.

Свако одељење четвртака је могло да прочита по 20 занимљивости (fun facts) о језицима, продискутује о својим сазнањима и запажањима, али и размени искуства са другарима из других одељења с обзиром да је свако одељење добило постер са другачијим занимљивостима.

Наставница: Данијела Андрејић

Слике можете погледати овде.


Европски дан језика

Приредба у холу школе

26. септембра смо прославили Европски дан језика. Приредбу су тим поводом организовале наставнице српског, енглеског и немачког језика и наставница музичке културе. Ученици 2., 5., 6., 7. и 8. разреда су рецитовали на српском, енглеском и немачком језику, певали у пратњи нашег феноменалног хора на разним европским језицима (енглеском, немачком, шпанском, француском, руском и српском језику). Сазнали смо много занимљивих чињеница али и тривијалности о европским језицима. Такође смо упоредили разне речи на европским језицима и опробали се у брзалицама на енглеском и немачком језику.

У холу школе организована је и изложба поводом Европског дана језика.


Будући народни посланици

У посети Народној скупштини

Успешно је реализована још једна посета Народној скупштини захваљујући предусретљивости сарадника из ове државне институције. Ученици одељења VII3 посетили су Народну скупштину са својом разредном и наставницом Грађанског васпитања. Опробали су се као народни посланици, а у библиотеци,у којој је радио и велики Бранислав Нушић, видели су стенографске записе са првих одржаних седница и чули о најстаријим књигама које се тамо чувају.Пролазећи вестибилом,великом и малом салом, пријемним салоном и централним холом, могли су да чују више о значајним историјским тренуцима, владавини права иподели власти, а затимда се упознају са уметничким вредностима и портретима некадашњих владара који красе зграду Народне скупштине.

Наставнице: Биљана Љубисављевић и Данијела Андрејић


Међународни дан мира

Данас је у нашој школи обележен Међународни дан мира. Ученици млађих разреда су са учитељицама у боравку овај дан прославили у школском дворишту. Сви су били обучени у бело, а у току недеље су правили голубове и учили да певају разне песме које симболизују мир. У дворишту су лебдели балони беле боје. На овај начин су наши малишани и њихове учитељице дали допринос да мир завлада светом.


Aктив библиотекара Палилуле

18. септембра 2023. године је одржан први Актив библиотекара Палилуле у овој школској години. Домаћин је овога пута била Основна школа "Милена Павловић Барили" на челу са библиотекарком Милом Марковић. Присуствовало је 16 библиотекара основних и средњих школа са општине Палилула. Директорка школе, Оливера Корошец, је поздравила све присутне библиотекаре и пожелела им срећан рад. Радни део овог састанка се односио на: избор новог председника Актива, план рада Актива у школској 2023/24. години, нове Правилнике за основну и средњу школу као и предлоге за активности у раду школских библиотекара. Овом састанку је присуствовала библиотекарка наше школе, Ана Головић. 


1   - следећа страна